Nieuwsoverzicht

Gemeente en provincie onderzoeken mogelijkheid havenbedrijf

Gemeente Lelystad en Provincie Flevoland onderzoeken samen de mogelijkheid om Flevokust Haven onder te brengen bij een havenbedrijf.

Lees meer

College geeft verder invulling aan doorontwikkeling industrieterrein Flevokust Haven

Het college stelt aan de raad voor om de grondexploitatie voor de eerste fase van het industrieterrein Flevokust Haven uit te breiden naar 43 hectare.

Lees meer

Rondleiding Sociëteit Flevoland

Op 12 juli kreeg de Sociëteit Flevoland een rondleiding op Flevokust Haven. Deze vereniging is in 2005 opgericht en heeft als doel het onderhouden van sociale en zakelijke contacten. De leden van de Sociëteit Flevoland treffen elkaar twee keer per maand voor diverse activiteiten.

Lees meer

Minder files en uitstoot in Randstad door Flevokust Haven

De nieuwe haven bij Lelystad kan de files en uitstoot in de Randstad flink helpen terugdringen. Met vaarwegen en een overslagterminal ligt goederenvervoer met binnenvaartschepen in plaats van vrachtwagens voor de hand. Dat kost minder, is duurzamer en is beter te plannen. “Per binnenvaartschip haal je zo 100 tot 150 vrachtwagens van de weg.”

Lees meer

Flevokust Haven op de PROVADA

Op 5 juni ging de PROVADA van start en Flevokust Haven was erbij. Op deze grootste vastgoedbeurs van het land konden ondernemers gedurende drie dagen meer te weten komen over de mogelijkheden van Flevokust Haven, denk aan grote kavels en veel milieuruimte.

Lees meer

Sneak preview Flevokust Haven

Afgelopen week waren enkele media te gast voor een sneak preview op Flevokust Haven. Bestuurders Jan-Nico Appelman van Flevoland en Ed Rentenaar van Lelystad spraken met trots de verzamelde pers toe op het gloednieuwe haventerrein, dat zijn voltooiing nadert.

Lees meer

Flevokust Haven: unieke combinatie van sterke eigenschappen

Bedrijven die de ruimte zoeken in de nabijheid van de Metropoolregio Amsterdam, vinden in de nieuwe Flevokust Haven volop mogelijkheden. Met een unieke combinatie van een grote bouwhoogte en milieuruimte, ruime kavels, multimodale ontsluiting, clustering en een energiecentrale om de hoek, kunnen bedrijven maximaal profiteren van de centrale locatie en van elkaar.

Lees meer

Eerste containers verladen via Flevokust Haven

Met het verladen van de eerste containers heeft CTU Flevokust vandaag de nieuwe overslaghaven bij Lelystad gedeeltelijk in gebruik genomen. De komende maanden wordt er nog hard gewerkt om het haventerrein van vijf hectare medio 2018 helemaal af te maken.

Lees meer

Stakeholdersbijeenkomst Flevokust Haven 2018

Op woensdag 28 maart werd in de Maximacentrale weer een stakeholdersbijeenkomst gehouden over Flevokust Haven. Gemeente Lelystad, Provincie Flevoland en Gebr. Van der Lee informeerden betrokkenen over de laatste stand van zaken rond de ontwikkeling van het binnen- en buitendijkse havengebied.

Lees meer

"De 3D-printer is voor ons geen bedreiging"

In de rubriek Innovatief in Flevoland vragen we grensverleggende ondernemers hoe zij de jongste provincie-economie van Nederland op de kaart zetten. In deze editie 3D Metal Forming van directeur Marcel Oud. Oud vertelt over zijn leven als ondernemer en waarom hij Rijswijk in 2013 inruilde voor Lelystad.

Lees meer

8 redenen waarom Lelystad een logistiek knooppunt is/wordt

De logistieke corridor Lelystad-Emmeloord eindigde op de 27ste plek in de Logistieke Hotspot verkiezing 2017. Even later werd bekend dat Kloosterboer een kavel van 2,6 hectare grond ontwikkelt en Inditex bouwt op 35 hectare grond een centrum voor de Europese distributie. Hoe is dit ogenschijnlijk plotselinge succes te verklaren? Jop Fackeldey deelt 8 redenen.

Lees meer

Flevokust Haven, een binnenvaarthaven in de polder

Lelystad goederenhaven, het zal even wennen zijn. Toch is dit binnenkort realiteit, als de gloednieuwe kade open gaat en de eerste binnenvaartschepen aanmeren om hun lading stukgoed, bulk en containers af te zetten of op te pikken.

Lees meer

Ambassadeurs van Flevokust Haven aan het woord

Op woensdag 20 september 2017 vond de ondernemersbijeenkomst bij Flevokust Haven te Lelystad plaats. Maarten van Klompenburg (CTU), Ronald Kok (evofenedex) en Erik Waterman (Waterman Onions) vertelden over de voordelen van vervoer over het water én via Flevokust Haven.

Lees meer

"Ook buiten de Blauwe Banaan heb je een kans"

Wie niet in ‘de Blauwe Banaan’ zit, heeft een achterstand in de logistieke hotspot-concurrentiestrijd. Hoe kunnen de zogeheten B-locaties alsnog een deel van de logistieke taart pakken? Dan maar goedkope grond aanbieden, is vaak de eerste reactie bij gemeenten, maar wie een duurzaam en aantrekkelijk logistiek vestigingsklimaat wil bouwen, heeft meer nodig dan stuntprijzen en een voormalig grasveld.

Lees meer

"Onze compost is van grote waarde"

In 1993 won het huidige Orgaworld in Lelystad een tender voor het vergisten en composteren van GFT. 24 jaar later wordt er nog druk ondernomen aan de rand van het nieuwe industrieterrein Flevokust Haven en staan ze misschien wel aan de vooravond van een nieuwe technologische doorbraak. Met directeur Klaas van den Berg praten we over Canada, Brussel, Delft en Flevokust Haven.

Lees meer

Binnenhavens bezig aan opmars: 9 succesfactoren

Ondanks grote maatschappelijke transities blijven de binnenhavens op peil en lijken ze zelfs bezig aan een tweede leven. Het domein van ruwe bolster blanke pit draagt zelfs grote beloften met zich mee. E-commerce, tolheffing en circulair zijn de termen die de toekomt van de industriële binnenhaven een florissant beeld geven. Hoe profiteert uw gemeente ook van de binnenhaveneconomie?

Lees meer

"We kijken naar knooppunten als verdeelstations"

Nederland sorteert voor op de grote verschuivingen in het mondiale en Europese economische krachtenveld en de bijbehorende logistieke stromen. Daarbij gaat de meeste aandacht naar de logistieke corridors Oost en Zuidoost, horen we van Mark Frequin, directeur-generaal Bereikbaarheid bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees meer

Zo profiteren de haven en het industrieterrein van elkaar

Wil je ondernemen op industrieterrein Flevokust Haven dan staan Carolien Gase en Hans de Groote voor je klaar. Het doel van deze twee medewerkers van de gemeente Lelystad: een uniek industrieterrein ontwikkelen en alle voorwaarden bieden aan havengerelateerde bedrijvigheid om succes te boeken.

Lees meer

Flevokust Haven in Havenlocaties 2018

Flevokust Haven heeft een mooie plek in het magazine Havenlocaties 2018 bemachtigd. “De komst van Flevokust Haven maakt het Nederlandse netwerk van binnenvaarthavens completer en stelt ons gezamenlijk in staat vervoersstromen verder te optimaliseren”, aldus Jan-Nico Appelman, gedeputeerde Flevoland, Economische Zaken / Maritieme Strategie.

Lees meer

Terugblik ondernemers-bijeenkomst verladen via Flevokust Haven

Kent u de mogelijkheden al om uw goederen over het water te vervoeren? Maak kennis met Flevokust Haven. Tijdens de ondernemersbijeenkomst op 20 september 2017 vertelden vertegenwoordigers van evofenedex, CTU Flevokust en Waterman Onions wat de mogelijkheden en voordelen zijn van vervoer over het water en via Flevokust Haven.

Lees meer

De Flevolandse belofte

Dit jaar vieren we in Lelystad het 50-jarig bestaan van de gemeente. Het geeft maar weer eens aan hoe jong deze provincie en dus ook haar economie nog is. Daar ligt een belangrijke taak om als overheid iets extra’s te bieden om een aantrekkelijk vestigingsklimaat te ontwikkelen. Letterlijk en figuurlijk bouwen we aan Flevoland. Dit komt tot uiting door bijvoorbeeld de ontwikkelingen rondom Flevokust Haven en Lelystad Airport. Hiermee leveren we als provincie een actieve bijdrage aan de aantrekkelijkheid van de regio. Investeringen die essentieel zijn om als provincie het verschil te maken op de lange termijn. Flevoland is namelijk veel meer dan ruimte.

Lees meer

Duurzame gebiedsontwikkeling: zonnepanelen ENGIE

Begin 2017 is met de provincie en ENGIE een intentieovereenkomst gesloten voor een duurzame gebiedsontwikkeling van Flevokust Haven. De ontwikkeling van een zonnepark is daar als één van de nader te onderzoeken projecten benoemd. Uitwerking van het initiatief heeft er toe geleid dat ENGIE een zonnepark van 30 hectare wil gaan exploiteren. Het zonnepark komt op de plek van de voormalige visvijvers, waarbij de randen van de voormalige visvijvers in stand worden gehouden.

Lees meer

Kijkje nemen bij bouwterrein van Flevokust Haven

Op 2 september 2017 hield Flevokust Haven open dag. Tijdens deze dag namen bezoekers een kijkje achter de schermen bij de aanleg van deze nieuwe binnenhaven. Bekijk het filmpje voor een impressie.

Lees meer

Aanleg kruising IJsselmeerdijk voor Flevokust Haven

Ter hoogte van de IJsselmeerdijk in Lelystad, ten zuiden van de Maxima Centrale, wordt een kruising gerealiseerd voor de ontsluiting van Flevokust Haven. De werkzaamheden duren van 31 juli tot 4 november 2017. In deze periode wordt een omleiding ingesteld: er komt eenrichtingverkeer op de Bijlweg, Plavuizenweg, Klokbekerweg en Visvijverweg

Lees meer

Op volle kracht vooruit - Column gedeputeerde Jan-Nico Appelman

Deze titel schoot me te binnen bij het schrijven van dit stukje over de maritieme strategie van de provincie. Maritieme strategie… dat klinkt misschien wat gewichtig; waar het om gaat is dat Flevoland ambities heeft om werk te maken van het water dat we hier in de provincie hebben. Uit het water kunnen we namelijk veel meer halen dan we tot voor kort deden. Onder andere havens en dus banen. Met het benutten van het water maken we dus ook meer werk! In totaal ruim 400 banen.

Lees meer

Innovatieve stofbestrijding bij aanleg Flevokust Haven

Instral BV uit Lelystad voert bij Flevokust Haven een proef uit om stofoverlast tegen te gaan. Managing director van Instral, Nils Janbroers: “Het is voor het eerst dat we ons innovatieve product in Flevoland inzetten. Hiermee voorkomen we dat het zand wegwaait en dus stof in de lucht. Daarnaast gaan we de erosie van het terrein tegen.”

Lees meer

Reserverings-overeenkomst CTU op industrieterrein Flevokust Haven

Tijdens de Provada hebben de directeur van CTU, Alexander Pouw, de gedeputeerde van provincie Flevoland, Jan-Nico Appelman en twee wethouders van de gemeente Lelystad, Ed Rentenaar en Jop Fackeldey, de eerste overeenkomst getekend voor een reservering van 5 hectare op het industrieterrein van Flevokust Haven. CTU exploiteert nu al een gedeelte van de kade.

Lees meer

Onderscheidende campagne Flevokust Haven

Gemeente Lelystad en provincie Flevoland lanceren een profileringscampagne en strategie voor Flevokust Haven. Met behulp van reclamebureau Roorda is er gekozen voor een richtinggevende thematiek, waarbij ‘Flevokust Haven Verbindt’ centraal staat. Met een passende doorvertaling in huisstijl en middelen, zoals de website www.flevokusthaven.nl en de slogan: ‘De nieuwe stroming’ onderscheidt Flevokust Haven zich van andere industrieterreinen en binnenhavens.

Lees meer

Subsidieregeling arbeidsplaatsen Flevokust Haven stimuleert ontwikkeling

Met een nieuwe arbeidsplaatsen premieregeling wil de gemeente Lelystad de bedrijvigheid op Flevokust Haven stimuleren. Bedrijven die zich op Flevokust Haven vestigen kunnen dan maximaal rekenen op € 10.000,- per arbeidsplaats. Voor het in dienst nemen van een 50-plusser kan de bijdrage per arbeidsplaats nog eens worden verhoogd met € 2.500,-.

Lees meer

Lelystad lonkt naar overslag voor agrosector en bedrijfsleven

Flevoland krijgt zijn eigen overslaghaven. CTU Flevokust gaat de terminal exploiteren en Flevokust Haven dient niet alleen duurzaamheidsbelangen, ook de export vaart er wel bij. Evofenedex plaatste onlangs een mooie reportage in hun magazine over de nieuwste op- en overslaghaven van Nederland mét ‘nat’ industrieterrein.

Lees meer

CO2-reductietool voor gebruikers van Flevokust Haven

In opdracht van de provincie Flevoland heeft Antea Group een tool ontwikkeld waarmee op eenvoudige wijze een inschatting van CO2-besparing kan worden berekend. Aanleiding is de aanleg van Flevokust Haven. Deze haven zal gaan dienen als alternatief voor vervoer over de weg. Veel transport- en overslagbedrijven, die nu vervoeren over de weg, zijn daardoor geïnteresseerd in de CO2-besparing, die vervoer van hun producten over water op kan leveren. 

Lees meer